La Setmana Mundial del Glaucoma

La Setmana Mundial del Glaucoma (SMG), que aquest any se celebra del 6 al 12 de març, és una iniciativa conjunta de l’Associació Mundial de Glaucoma (WGA) i de l’Associació Mundial de Pacients de Glaucoma (WGPA) que pretén cridar l’atenció sobre una malaltia crònica que pot afectar molt greument la visió i arribar a causar ceguesa.
Durant aquesta setmana, arreu del món es duen a terme diverses iniciatives d’informació i de conscienciació, com les que impulsa la Fundació IMO, que pretenen ressaltar la necessitat d’un diagnòstic i d’un tractament precoç i adequat de la malaltia.
Per això, un any més la Fundació IMO ofereix revisions oculars gratuïtes a població de risc no diagnosticada, a la Unitat de diagnòstic precoç de l’IMO.
A més, organitza la conferència La meva vida, el glaucoma i els somnis per complir. Valors i tècniques per a l’èxit en què el nedador paralímpic Enhamed Enhamed oferirà el seu testimoni i donarà les claus per intentar aconseguir una vida plena, malgrat circumstàncies adverses com ara el fet de ser invident. El coach i conferenciant va ser diagnosticat de glaucoma congènit poc després del seu naixement.

10 Punts per no perdre de vista

glauco_ima

1. El glaucoma és una malaltia ocular que va danyant lentament el nervi òptic, la part de l’ull que transmet les imatges al cervell.
2. És la primera causa de ceguesa irreversible al món.
3. Afecta un milió de persones a Espanya i uns 60 milions de persones al món; més de la meitat són cegues per la malaltia.
4. La meitat dels pacients amb glaucoma no saben que tenen aquesta malaltia, perquè en la majoria dels casos no produeix símptomes i el malalt no és conscient que la pateix fins que ha perdut la major part del camp visual.
5. La pressió ocular elevada és l’únic factor de risc conegut que es pot tractar actualment. La seva disminució atura el progrés de la malaltia, però la visió perduda no es recupera.
6. Molts casos de glaucoma avançat es podrien evitar mitjançant la detecció precoç a partir d’una exploració oftalmològica.
7. Les persones més grans de 40 anys haurien de visitar l’oftalmòleg cada 2 anys. En cas de detectar-los hipertensió ocular o de ser població de risc, els controls haurien de ser anuals.
8. La malaltia multiplica per quatre el risc de caigudes i suposa un greu perill per a la conducció.
9. No té cura, però sí que hi ha tractaments (cirurgia, làser i col·liris) per reduir la pressió ocular i aturar el progrés de la malaltia.
10. En els casos de glaucoma familiar, l’estudi genètic permet un diagnòstic precoç dels membres portadors.

Unitat de diagnòstic precoç

Entre el 7 i l’11 de març
Revisions gratuïtes a població de risc no diagnosticada, que inclouen una prova d’agudesa visual, presa de la pressió ocular i exploració del nervi òptic.
Per reservar hora de revisió i/o confirmar l’assistència a la conferència i al còctel posterior, truqueu al 93 253 15 01 o envieu un correu a info@fundacionimo.es

Sobre el Glaucoma

Factors de risc

• Edat (més de 60 anys)

• Antecedents familiars de glaucoma

• Hipertensió ocular

• Miopia o hipermetropia alta

• Altres malalties oculars

• Traumatismes oculars

• Raça negra o asiàtica

• Angle estret

Símptomes

Normalment, la malaltia avança sense oferir símptomes fins que ja ha afectat gran part del camp visual.
En alguns casos, el pacient pot notar:

• Dificultat per baixar escales, caigudes habituals…

• Inseguretat en la conducció, sobretot de nit

• Dolor intens i envermelliment ocular (només en cas d’un atac agut de glaucoma)
Prevenció

• Revisions oculars biennals a partir dels 40 anys

• Revisions oculars anuals si hi ha factors de risc afegits

• Control de la tensió ocular, en cas de tenir-la alta

• Hàbits de vida saludables (no fumar, tenir cura de l’alimentació i fer exercici moderat)

Comenta


*

Contáctanos

Gracias por contactar con nosotros. Te contestaremos lo antes posible.