Xató i dades nutricionals

Farmàcia Montaner

Recepta: Xató per Xavier Mestres

Ingredients per a 4 persones:

– Una escarola o dues, depèn de la mida que tinguin
– Dos-cents grams de bacallà esqueixat i dessalat
– Cent grams de tonyina, d’aquesta tonyina amb sal, i que també s’ha de remullar i dessalar
– Vuit cibells d’anxova, dos per cap
– Un grapat d’olives variades, que poden ser arbequines, sevillanes, negres… les que més agradin.

Per fer la salsa:

– Un parell de grans d’all
– Cinc nyores, bé, la polpa de les nyores. És a dir, després de treure les llavors a les nyores i rentar-les una mica, s’hauria de posar en remull, amb aigua calenta o aigua tèbia, i fins i tot es poden escaldar, i es deixen una bona estona. A continuació, amb un ganivet, es rasca per dins i es treu la polpa.
– Trenta grams d’ametlles torrades
– Oli
– Vinagre
– Sal

100 grams de xató aporten:

-100-200 Kcal
-Proteïnes
-Greixos
-Fibra
-Vitamina C
-Carotens
-Potassi
-Sodi
-Calci
-Acid fòlic

A tenir en compte: és difícil saber el valor nutricional exacte però en qualsevol cas depèn sobretot de la dosi d’oli. No te pràcticament carbohidrats.
El xató pot ser perfectament un plat únic en cas d’una dieta lleugera. Amb una mica de pa pot ser un menú complet.

Adient per a: tothom bàsicament però no per a persones amb HTA. Es perfecte per a les persones amb hipercolesterolèmia i amb trànsit intestinal lent.

Composició   Nutricional (100 g): 

168,20 kcal; 4,12g Proteïnes; 7,76g   Lípids; 13,51g Hidrats de Carboni; 1,97g Fibra; 37,11mg Calci;  26,91mg Magnesi; 379,20mg Sodi; 219,10mg Potassi;   77,70mg Fòsfor;  548,35μg Caratenoids; 28,49µg   àcid fòlic; 54,16 mg Vit.C.

Comentari   Nutricional:

Un plat molt ric en àcids grassos   insaturats que ens aporta l’oli d’oliva, la tonyina,  les anxoves, ametlles i avellanes, que ens   ajuden a mantenir en bon estat el sistema cardiovascular. L’escarola ens   aporta una bona dosi de fibra, que ens ajuda prevenir el restrenyiment i millorar   el transit intestinal. És un plat molt ric en vitamina C i caratenoids, que   trobem a la carn de les nyores i en l’escarola, vitamines que tenen un alt poder   antioxidant. No és recomana en cas d’hipertensió, pel contingut de sal del   bacallà i les anxoves, ni tampoc en cas de patir atacs de gota.

Comenta


*

Contáctanos

Gracias por contactar con nosotros. Te contestaremos lo antes posible.